focim2
focim

Orgonafelújítás

Az orgona története:

1880: Angster József műhelye (Pécs, opusz 39) készítette a kétmanuálos orgonát mechanikus szerkezetben.
1916: az Angster József és Fia Orgonagyár javította.
1918: a homlokzati sípokat rekvirálták.
1935: az Angster József és Fia Orgonagyár homlokzati sípokat pótolta horgany sípokkal.
1995: a Soproni Orgonaépítő Kkt. restaurálta és új ón homlokzati sípokat állított be.
2023: a Paulusz Orgonaépítő Műhely az orgona teljes körű helyreállítását végezte.

Az Angster-műhely működésének első szakaszában csak mechanikus csúszkaládás orgonákat épített. A hajósi orgonában már kúpládák alkalmazásával is kísérletezett. A pedálsípok alá kúpládás szélládákat készített, amely ebben az időben újdonság volt. Az orgona másik érdekessége, hogy szinte az egész sípművet redőnyszerkezetbe helyezte el. A redőnyleveleket az orgona két oldalára, a homlokzati sípok fölé és a sípmű fölé építette, így fokozatos erősítést és halkítást tudott elérni a redőnytalp mozgatásával. Egyedül a homlokzatban lévő principal regiszterekre nem vonatkozik a redőnyhatás. Az Angster-műhely ebben az időben kísérletezte ki Viberatio pro Silvestrina nevezetű kart, amellyel a vonós változat lebegését mechanikus úton tudta megvalósítani.

Angster József (1834-1918) megírta németül útinaplóját, melyben az organológiai ismereteit is lejegyezte. 1910-ben gyermekei részére lefordította magyarra. Ekkor a híres mester már 76 éves volt. A naplóból megismerhetjük a család őseit, saját gyermekkorát, az inaséveket, majd a felszabadulást, amely 1853 pünkösdjén történt. A bizottság megdicsérte vizsgamunkáját, kiadta rajziskolai bizonyítványát, majd a pecsétes segédlevelét, aztán útravalóul is kapott egy-két intő szót: "Dolgozzék lelkiismeretesen, és biztos lehet benne, hogy jó és tartós munkája lesz!".
A hajósi orgonaház öt részes, három síktoronnyal. A középső torony magasabb, a felső párkányok koronázottak. A két köztes kis tükör tetején egy-egy kis urna áll. A homlokzati sípok elrendezése: 5,5,7,5,5 síp.

(Részlet: Solymosi Ferenc - Czár Attila: Magyarország orgonái)Elérhetőség

Cím: 6344 Hajós, Anna Maria Hall tér 2.

Telefon: 06-78/404-606